A kutyabefogás elmélete és gyakorlata

I. A barátságos kóbor kutya
Elmélet: Hívnak, hogy most itt és itt van a kutya, figyelik, amíg odaérsz, hogy biztosan megtaláld. Meglátod, kocsiból kiugrasz, füttyentesz neki, kutya öledbe ugrik, kocsiba berakod, chipet olvasol, van, gazdit felhívod, kutyát hazaviszed, gazdi örül, kutya nemkülönben.

Gyakorlat: Valaki felhív, hogy két órája látott “arrafelé” egy kutyát. Nem érsz rá. Telefon, programokat átszervez, kocsiba be, kutyát keres. Az “arrafelé” nagyjából 10 hektár szántó. Esteledik. Családot felhívod, mentegetőzöl vacsora elmaradása miatt. Minden csillanásban kutyaszemeket látsz. Másfél órányi hiábavaló keringés után töksötétben feladod, elkeseredetten hazamész. Másnap programot átszervez, kocsiba be, kutyát keres. Teljesen véletlenül meglátod (általában nem másnap, hanem egy heti keresgélés után), kocsiból kiugrasz. Mögötted anyáznak az autósok. Mindegy. Fütyülsz. Kutya tojik rád, nézelődik, 10 centire a kamionoktól. Nem mersz elindulni, mert megriad és kiugrik az útra. Csalogatod. Kaját, pórázt keresel. Másfél órányi imádkozás után kutya két lépést tesz feléd. Hála. Kaját közelebb, folyamatosan énekelve beszélsz, nyugtatgatod. Magadban már kinyírtad a volt gazdát, a szomszédját és az anyját is. A térdeid fájnak. Négy órányi könyörgés után hozzáér a kezedhez. Tudod, hogy el kell érned a tarkóját, de nem mersz mozdulni, mert akkor a bizalomnak annyi. Ötödik órában a nyakát simogatod. A hurokra még mindig harap, úgyhogy az felejtős. Megragadod a grabancát kézzel. Kutya küzd, te anyázol, és próbálod úgy tartani, hogy ne rágja szitává a kezedet. A szeme kifejezetten azt mondja, hogy “elárultál, kinyírlak”. Bevágod a kocsiba, rácsapod az ajtót (jó esetben a pórázra, rosszabb esetben a kezedre). Beülsz. Eteted. Kutya jó fej, elindultok. A fejeden ül, kaparja az ülést. Chip nincs (ha van, akkor telefonszám nincs, vagy ha van, a gazdája már nem él/rég elajándékozta/elköltözött). Keringsz, telefonálsz, hogy hová tedd. Elhelyezed valahol századiknak, hazamész. Vacsora ma sem volt, de a kutya már nem fog megfagyni. Hurrá.
II. A nem barátságos kóbor kutya
Elmélet: Hívnak, hogy most itt és itt van a kutya, figyelik, amíg odaérsz, hogy biztosan megtaláld. Altatópaszta/élvefogó csapda/altatólövedék alkalmazásával elfogod, előírásszerűen szállítod, a kutya felébred, és hirtelen imádni kezd. Szocializálod, gazdisodik, boldogan él, amíg meg nem hal.
Gyakorlat: Valaki felhív, hogy két órája látott “arrafelé” egy kutyát... Nem tudja, hol, mekkora, milyen fajta és milyen nemű (jó esetben a színe azért megvan). Annyit tud, hogy morog. Azt nem tudja, miért. Anyázol. Elindulsz. Szidnak, hogy nem elég hamar. Az “arrafelé” egy fél város/tanyavilág/10 hektár szántó. Kutya sehol. Keringsz a környéken, benézel a bokrok alá (“ott szokott lenni”) meg a lakatlan udvarokba (“ott szoktak neki enni adni”). Kutya sehol. Találkozol kutyákkal, de fogalmad sincs, ezeket keresed-e. Két órányi körözés után feladod (szidnak, hogy nem csinálsz semmit). Hazamész. Vacsora nincs. Kirakod a vagyont érő élvefogó csapdát. Reggelre ellopják. Anyázol. Kihívod az illetékest, aki altatólövedékkel ki tudja lőni. Kutya sehol. Illetékes haza. Megint hívnak, hogy látták a kutyát, kihívod az illetékest. Az illetékes anyázik, kijön, lő, nem talál/talál, de a kutya elrohan és kilométerekkel távolabb esik össze/talál, de túl nagy mennyiséget használ és a kutya belehal (téged szidnak, hogy barbár vagy). Oké, majd magad próbálod. Altatópasztával kensz össze egy tonna kaját, szétrakod. Már mindenkinek a kutyája alszik, de az adrenalinnal teli kóborló kissé imbolyogva megpucol, bemászik a gazdi kerítésén. Te nem mászhatsz be. Csengetsz, sehol senki. Anyázol. (Téged szidnak, hogy miért nem kobzod el a kutyát erőszakkal). Jön a fúvócső. Kutyába teljesen véletlenül belebotlasz (senki nem szól, hogy látta) belelősz, találsz. Kutya utolsó erejével megharap, miközben próbálod bekötni a száját (a járókelők szidnak, hogy állatkínzó vagy). Gondolatban megölöd a volt gazdát, a szomszédját és az anyját. Irány a háziorvos, tetanusz, antibiotikum, enyhe vérmérgezés. A) verzió: kutya harapós, utálja az embereket, főleg téged. Kiadhatatlan. A sorsa borítékolva. Szidnak, hogy állatkínzó vagy. B) verzió: több hónapos munkával emberekhez szoktatható. Retteg. Évekre beragad. Szidnak, hogy nincs helyed más kutyák részére. C) verzió: felébred, és átértékeli a világot. Nem csúnya, nem esélytelen, gazdisodik. Örülsz. Szidnak, hogy miért nem hamarabb intézted el.
A tanulság? Az állatvédő anyázik a világon a legtöbbet.
DE: Talizmánnal sikerült. Gloriával is. Marioval és Luigival is. 
A siker kulcsa egy ember volt, aki hívott, hogy “ITT és MOST van a kutya, siess, megvárlak!” 
Köszönjük nekik az életüket! <3
Hírek

Minta bejegyzés

Minta Cikk Teszt szöveg. Az első cikk tartalma. 1-2 összefoglaló mondat legyen mindenhol, hiszen használja a rendszer! Teszt szöveg Kövess minket a Facebookon!

Érdekel >>
Hírek

2015-ös tevékenységi beszámoló

  2015-ös tevékenységi beszámoló Az egyesület 2015. évi szakmai programja Az  Egyesület 2013.február 19. napjától jogosult ellátni a feladatait. Az  Egyesület a megalakuláskor megkezdett tevékenységeket

Érdekel >>
Hírek

Szarvasi Gyepmesteri Telep üzemeltetése

Szarvasi Gyepmesteri Telep üzemeltetése Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016. november 24-i ülésén hozzájárult, hogy 2017. január 1. napjától a kóbor kutyák befogásával és az állati

Érdekel >>